Kuih tradisional
ok, baru tau roti kirai = roti jala... source: En google lorr =)
masa dulu-dulu....waktu2 sekolah dulu...cam x suka sgt kuih2 ni....ntah x tau plak kenapa...
pastu one thing yg smpai skrg regret....jarang makan breakfast yg ma sediakn....sbb x makan pagi or dah lambat pegi sekolah...adus...asyik teringat la plak..nasi goreng, mee, bihun ke, nasi lemak ke...atas meja...tgk je atas meja sambil pkai kasut....huhuhuhu
tpi since dah dok jauh dari bumi tercinta ni....mulalah tekak terasa nak kuih tu lah kuih ni lah....aish macam2...
of all kuih yg ada...rasa2 yg paling best is kuih bingka (bekey in kelate)..yg warna kuning/ hijau...(ya allah...telan air liur ni...gulp) adus teringin la plak...
Kuih Bingka Telur
ok, baru tau roti kirai = roti jala... source: En google lorr =)
masa dulu-dulu....waktu2 sekolah dulu...cam x suka sgt kuih2 ni....ntah x tau plak kenapa...
pastu one thing yg smpai skrg regret....jarang makan breakfast yg ma sediakn....sbb x makan pagi or dah lambat pegi sekolah...adus...asyik teringat la plak..nasi goreng, mee, bihun ke, nasi lemak ke...atas meja...tgk je atas meja sambil pkai kasut....huhuhuhu
tpi since dah dok jauh dari bumi tercinta ni....mulalah tekak terasa nak kuih tu lah kuih ni lah....aish macam2...
of all kuih yg ada...rasa2 yg paling best is kuih bingka (bekey in kelate)..yg warna kuning/ hijau...(ya allah...telan air liur ni...gulp) adus teringin la plak...
ahah...ni dia.. beb...smooth je texture, golden brown surface...aisehhh tempted!! |
resepi: Hana Kuantan
Bahan-bahan
6 biji telur
2 cawan air daun pandan (CT guna 2 cawan air + pewarna kuning)
2 tin santan (400 ml x2) atau santan pekat
3 cawan tepung gandum
2 cawan gula
3 cawan tepung gandum
2 cawan gula
1 tsp garam
4 tbs butter- cairkan
Cara-cara
Blend semua bahan, hingga tepung tidak berketul2
Masukkan 1 sudu besar minyak dalam loyang...lengserkan. Masukkan dalam oven (CT pnaskan dulu oven dalam 5 min)
Bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih
Masak sehingga perang (CT bakar guna suhu 180c selama 50-60 minit).
credit to: www.sitidelima.com
resepi dah ada.... terpaksa ah, weekend ni.....=)
saya rasa saya gembira hari ini....^__^ hehe
wassalam~~