CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, February 14, 2012

Kuih tradisional

ok, baru tau roti kirai = roti jala... source: En google lorr =)

masa dulu-dulu....waktu2 sekolah dulu...cam x suka sgt kuih2 ni....ntah x tau plak kenapa...

pastu one thing yg smpai skrg regret....jarang makan breakfast yg ma sediakn....sbb x makan pagi or dah lambat pegi sekolah...adus...asyik teringat la plak..nasi goreng, mee, bihun ke, nasi lemak ke...atas meja...tgk je atas meja sambil  pkai kasut....huhuhuhu

tpi since dah dok jauh dari bumi tercinta ni....mulalah tekak terasa nak kuih tu lah kuih ni lah....aish macam2...

of all kuih yg ada...rasa2 yg paling best is kuih bingka (bekey in kelate)..yg warna kuning/ hijau...(ya allah...telan air liur ni...gulp) adus teringin la plak...


ahah...ni dia.. beb...smooth je texture, golden brown  surface...aisehhh tempted!!
Kuih Bingka Telur
resepi: Hana Kuantan

Bahan-bahan
6 biji telur
2 cawan air daun pandan (CT guna 2 cawan air + pewarna kuning)
2 tin santan (400 ml x2) atau santan pekat
3 cawan tepung gandum
2 cawan gula
1 tsp garam
4 tbs butter- cairkan

Cara-cara
Blend semua bahan, hingga tepung tidak berketul2

Masukkan 1 sudu besar minyak dalam loyang...lengserkan. Masukkan dalam oven (CT pnaskan dulu oven dalam 5 min)

Bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih

Masak sehingga perang (CT bakar guna suhu 180c selama 50-60 minit).


credit to: www.sitidelima.com

resepi dah ada.... terpaksa ah, weekend ni.....=)

saya rasa saya gembira hari ini....^__^ hehe


wassalam~~